Welke dekking moet ik kiezen?

Bij het afsluiten van een autoverzekering kan je kiezen uit drie verschillende soorten dekkingen. Dit zijn de

  • WA
  • WA + beperkt casco
  • WA + volledig casco dekking

 Soorten dekkingen

Het is verplicht om bij een autoverzekering op zijn minst een WA-dekking af te afsluiten. Dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het is de meest compacte en ook goedkoopste verzekering.

Hierbij ben je verzekerd voor de schade die wordt toegebracht aan andere personen of eigendommen. Voor het verzekeren van eigen auto en eigendommen kan je kiezen voor een grotere dekking.

Een voorbeeld hiervan is de WA + beperkt casco dekking. Bij deze verzekering ben je ook verzekerd voor schade aan de eigen auto na brand, storm, hagel of bijvoorbeeld diefstal. Daarnaast wordt ook schade die wordt aangericht aan de tegenpartij vergoed zoals bij de WA-dekking. Tot slot is het mogelijk om te kiezen voor een WA+ casco dekking. Hierbij ben je niet alleen verzekerd voor alle bovenstaande punten maar ook voor schade die zelf wordt aangericht aan de auto.

Welke dekking is geschikt?

Bij het kiezen voor een dekking zijn er een aantal punten die overwogen moeten worden. Allereerst is het verstandig om te kijken naar de leeftijd van de auto. Vaak wordt bij een nieuwe auto tot ongeveer 6 jaar oud gekozen voor een WA-casco (Allrisk) verzekeringen en bij een auto tussen de 6 en 10 jaar oud voor een WA + beperkt casco dekking. Veel mensen met een auto ouder dan 10 jaar oud kiezen voor een WA-verzekering. Als een auto total loss is wordt vaak alleen de dagwaarde vergoed, dus is bij een auto van meer dan 10 jaar oud is een Allriskverzekering overbodig. Daarnaast spelen er natuurlijk ook andere factoren mee bij de keuze voor een verzekering. Het aantal schadevrije jaren en het risico dat jij zelf wil en kan dragen is ook van belang. De premies van de verzekering verschillen vaak niet heel veel van elkaar, dus het is altijd verstandig om de verschillende dekkingen met elkaar te vergelijken om zo de juiste keuze te maken. Bij het afsluiten van verzekeringen van andere motorrijtuigen zoals scooters en motoren gelden vaak dezelfde soorten dekkingen.

Facebook Comments